Perast, Šetnja Kroz Vjecnost

Updated: 2021-07-07 03:52:30

Photo 0 Perast, Šetnja Kroz


Boka, vječna inspiracija…njeni gradovi, mjesta, ponte, portuni, brodovi, umjetnici…

Photo 1 Perast, Šetnja KrozGospa od Škrpjela

Kad se proðu Verige (najuži dio zaliva) sretnete se sa drevnim gradom koji svojom slavom i imenom nadmašuje i mnogo vece od sebe, Perast sa otocima svojim.

Photo 2 Perast, Šetnja Kroz


Grb grada Perasta
Osim neosporne ljepote Perasta, njegove arhitekture ovaj neponovljivi mikrokosmos krase i mnogi slavni ljudi. Krsto Coko, roðeni peraštanin u sedamnaestom vijeku postao je španski Markiz i guverner balearskih ostrva.

Photo 3 Perast, Šetnja KrozPhoto 4 Perast, Šetnja Kroz


U Perastu postoje dva muzeja, onaj na otoku Gospaod Škrpjela i muzej u samom gradu

Photo 5 Perast, Šetnja KrozPhoto 6 Perast, Šetnja Kroz


Otok Sveti Georgije
Tripo Kokolja (1661-1713), slavni barkonli slikar cijim djelima je ukrašen peraška Gospa od Škrpijela. Marko Martinovic (1663 – 1716) je covjek koji je u Perastu zapoceo prvu privatnu i priznatu pomorsku školu u svijetu, gdje su se pomorskim vještinama poceli obucavati ruski plemici koje je u tu svrhu tamo poslao ruski imperator Petar veliki .

Photo 7 Perast, Šetnja KrozPhoto 8 Perast, Šetnja Kroz


Matija Zmajevic (1680-1735) je postao admiral ruske Balticke flote i bio je jedan od glavnih brodograditelja ruskog cara Petra velikog. Proslavio se u mnogim pomorskim bitkama protiv Šveðana, zbog cega je dobio orden Alaksandra Nevskog.

Photo 9 Perast, Šetnja Kroz


Još je mnogo slavnih slavnih Peraštana koji su vjecnim ucinili ovaj grad ne samo po ljepoti nego i po djelima i uspjesima njegovih stanovnika.

Photo 10 Perast, Šetnja Kroz

Muzej grada Perasta

Montenegro.com vas vodi u šetnju kroz ovaj jedinstveni grad koji je pod zaštitom UNESCa i ljubavih svih onih koji su imali prilike u njemu boraviti.

Photo 11 Perast, Šetnja Kroz
 

Gordan Stojovic

www.montenegro.com