Piva

Updated: 2021-05-06 05:50:58

Photo 0 Piva


Montenegro.com vas danas vodi u još jedan dio Crne Gore koji do sada nijesmo imali prilike da predstavimo. Piva se nalazi u sjeverozapadnom djelu zemlje na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Čitav region je prepoznatljiv po netaknutoj priodi, gustim šumama i kanjonima Tare, Pive, Komarnice i Sušice koju su jednistveni u svijetu. Svaki od ovih kanjona ima svoje specifičnosti, a zajednička karakteristika im je da su nastali djelovanjem riječne erozije. Najpoznatiji je kanjon rijeke Tare koji je poznat po veoma uzbudljivim splavarenjima, jedinstvenim u svijetu.

Photo 1 Piva
Sveukupna duzina kanjona je 68 km, a dubina ide i do 1300 metara. Kanjon Tare s obzirom na duzinu, dubinu i druge karakteristike, se nalazi na drugom mjestu po veličini u svijetu odmah nakon kanjona rijeke Kolorado u SAD.

Photo 2 Piva

Photo 3 Piva


Područje Pive je rijetko naseljeno, a najveće naselje je gradić Plužine. Ovaj kraj je poznat i po izuzetno ljekovitim travama, čajevima i domaćim poljoprivrednim proizvodima izuzetnog kvaliteta i visokih ekoloških standarda.

Photo 4 Piva


Najpoznatiji kulturno istorijski spomenik je Pivski manastir. Njegova izgradnja počela je 1573 godine i trajala sve do 1586 godine. Podigao ga je hercegovacki mitropolit, kasniji pećki patrijarh Savatije. Pivski manastir posjeduje izuzetno bogatu riznicu i vjekovima je predstavljao najvažniji duhovni i kulturni centar ovog područja.Hotels