Skadarsko Jezero 2

Updated: 2021-07-01 11:09:33

 Lokvanj

Ovo, po mnogo čemu jedinstveno jezero, koje ima status nacionalnog parka, prostire se ukupno 391 km2.

Photo 0 Skadarsko Jezero 2
Pavlova strana

Dvije trećine jezera pripadaju Crnoj Gori, dok je jedna trećina u Albaniji.

Photo 1 Skadarsko Jezero 2Na Skadarskom jezeru se nalazi veliki broj pješčanih plaža i izletišta, koja su osim po ljepoti, poznata i po restoranima koji raspolazu velikim izborom specijaliteta kuhinje iz tog kraja.

Photo 2 Skadarsko Jezero 2Specijaliteti kao što su dimljeni krap, crmničko vino, jegulje... Krap je endemska riba koja živi samo u Skadarskom Jezeru.

Photo 3 Skadarsko Jezero 2


Jezero je zajedno sa okolnim krajevima upisano, na osnovu Rasmar konvencije, u svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja. Prosječna dubina je 6, a na nekim mjestima i do 60 metara, i u potpunosti se nalazi ispod nivoa mora.

Photo 4 Skadarsko Jezero 2Virpazar Skadarsko jezero i okolne krajeve krasi veoma značajan broj kulturno istorijskih spomenika. Prepoznatljivo je po ostrvskim crkvama i manastirima: Starčevu, Beški, Moračniku i drugim.

Photo 5 Skadarsko Jezero 2Rijeka Crnojevića, most

Photo 6 Skadarsko Jezero 2Takodje je poznato i po srednjivjekovnim utvrđenjima i gradovima kao što su Žabljak Crnojevića, Obod, gdje se nalazila štamparija u kojoj je 1494 godine štampana prva knjiga u ovom dijelu Evrope, zatim poznati Lesenrdo itd.

Photo 7 Skadarsko Jezero 2Kamperi na Karuču

Na Karuču se nalaze ostaci Knjaževog ljetnjikovca, most na Rijeci Crnojevića, spomenik trinaestojulskim ustanicima u Virpazaru

Photo 8 Skadarsko Jezero 2Knjažev ljetnjikovac na Karuču U ovom jedinstevnom prirodnom rezervatu, prebogate flore i faune, živi veliki broj ptica, među kojima je i Pelikan.

Photo 9 Skadarsko Jezero 2Skadarsko jezero predstavlja unikatan ptičiji rezervat na svijetu.

Photo 10 Skadarsko Jezero 2


Idealno je za ljubitelje posmatranja ptica, za ribolovce ,lovce, zaljubljenike u srednjovjekovnu istoriju, arhitekturu i kao što već rekosmo gurmane.

Pogled na Pavlovu stranu sa jezera

Pogled na Lovćen sa jezera

Montenegro.com