Tara

Updated: 2021-07-01 12:53:35

Tekst: Nebojša Mandić

Najveći kanjon u Evropi, rijeka Tara – Sa svojih 150 km, Tara je najduža rijeka koja protiče kroz Crnu Goru. Dubina kanjona je 1000, mjestimično do 1300 metara i ima prosječan pad od 3,6 m/km sa brojnim vodopadima, bukovima i brzacima.

Tako ova rijeka izgleda u brojkama, u prirodi, ona je mnogo više od ovih, svakako impresivnih podataka, jer Tara je prirodni biser Evrope, relikt pretehnološkog vremana. Ovdje ljudski faktor ima mali značaj.

Photo 0 TaraTara se nalazi između planina Bjelašnice, Sinjajevine, Ljubišnje i Durmitora. Njeni fantastični pejzaži, pitome doline i divlje šume, brzaci nad kojima se nadvijaju crni borovi i divna plava boja vode, oduzimaju dah i najprobirljivijim svjetskim putnicima. Značajne količine vode Tara dobija od brojnih vrela. Najpoznatije je Bajlovića šige, veoma izdašan izvor, kod koga se voda koja izvire iz jezera u pećini Bučevica stropoštava u Taru sa visine od 30 metara, i pritoka: Ljutica, Sušića Draga i Vaskovačka rijeka.

Photo 1 TaraPoseban vizuelni, ali i auditivni doživljaj predstavljaju Tarini bukovi, kojih ima više od 40: Đavolje Lazi, Sokolovina, Gornji i Donji tepački buk i mnogi drugi, čiji se huk čuje i po ivicama kanjona. Tara i njena okolina je bogata sa endemskim i reliktnim biljnim vrstama, a neke od njih potiču čak iz ledenog doba. Najčešće vrste drveća su cer, jasen, bukva, kleka, od cetinara, crni bor. U kanjonu, najpoznatiji lokalitet naseljen crnim borovima su Crna Poda. Tu, visina stabala dostize i do 50 metara, i do 400 godina starosti. Ovaj lokalitet je proglašen strogim prirodnim rezervatom.

Photo 2 TaraOd cvijeca ne mozemo izostaviti prelijepe zvonšiće, turski zvonac, runolist, durmitorska divizma… Basen Tare je idealan za život divokoza, jer im pruža mogućnost sezonskog kretanja (zimi po vrhovima Durmitora, a ljeti po kanjonskim župama). Sem njih, stanovnici tarskih šuma i proplanaka su srne i divlje svinje. U riječnom slivu može se naći pastrmka potočara, riba koja živi samo u izuzetno čistoj vodi, zatim lipljen, klijen, škobalj i brojne druge vrste.

Photo 3 TaraAko namjeravate posjetiti Taru, ne propustute mjesto zvano Ćurevac (1625 metara nadmorske visine), odakle se, sa jedne strane pruža pogled na Durmitor, a sa druge na kanjon Tare. Ovo mjesto je prava atrakcija za ljubitelje prirode i pobornike New age pokreta. Oni koji vole ekstremne sportove sigurno neće propustiti rafting Tarom. Rafting je u ponudi većine turističkih agencija u Crnoj Gori. Aranzmani su jedno, dvo i trodnevni, a u okviru njih se pređe rijekom od 15 do 85 km.

Photo 4 TaraPolazi se sa Splavišta (odatle se vide vodopadi Ljutice i most na Tari) zatim se prolazi kroz bukove (Funjički i Bijele ploče), Mišovo vrelo (tu je kanjon najdublji 1100 metara), ispod Ćurevca (1650 m), pored rijeke Drage i Radovan luke. Potom slijede Tepački bukovi, kanjon Sušice i Bailovića šige (vodopad) i Brstanovački bukovi. Ovaj dio puta zaista zaustavlja dah! Rafting završava kod Šćepan polja. Čamci za rafting koji se koriste na Tari su proizvedeni iskljucivo za divlje vode. Svaki putnik dobija pojas za spasavanje, a djeca i kacigu. Vodiči ovih tura odlično poznaju rijeku i njene ćudi. Sa njima je rafting potpuno siguran.


Hotels