Osvajanje Ilinice

Updated: 2006-06-13 16:54:11

Photo 0 Osvajanje Ilinice

Iako sam u Herceg Novom proveo najveći dio svog života i smatram sebe jednim od onih koji se trude da budu što je moguće više i bolje upućeni u istoriju i sadašnjost svega što nas okruzuje u ovom prelijepom gradu i njegovoj okolini, tek prije par godina sam čuo za Ilinicu.

Photo 1 Osvajanje Ilinice


Prilika mi se ukazala tokom februara mjeseca 2003. godine kada sam imao čast da to mjesto obiđjem sa gospodinom Savom Zarubicom, inače predsjednikom mjesne zajednice Igalo; velikim entuzijastom čija je želja da ovu istorijsku lokaciju uredi i pretvori u jedinstvenu atrakciju na ovim prostorima.

Photo 2 Osvajanje Ilinice

"Želim što veći broj ljudi da zainteresujem za Ilinicu” reče Savo, “da ovo mjesto posjeti što veci broj ljudi, kao i da u planiranim akcijama obnove puta, crkve, međa i prilaza privučemo pomoć i naših iseljenika.”

Photo 3 Osvajanje Ilinice

Pored crkve koja se nalazi uz samu među koja razdvaja Crnu Goru i Hrvatsku (kako bi mještani rekli "ono što pane s lijeva to je u njihovo, a s desna u naše")...

Photo 4 Osvajanje Ilinice

...je izgradjen jedinstveni spomenik francuskim vojnicima poginulim na tom područuju 1806. godine u doba napoleonovih osvajanja, podignut 1919. godine.

Photo 5 Osvajanje Ilinice

Natpis : "Aux braves soldats francais morts pour la patrie" ("Hrabrim francuskim vojnicima poginulim za otadžbinu")

Photo 6 Osvajanje Ilinice

Pored ova dva unikatna spomenika, mjesto je jedno od rijetkih lokacija sa kojih se pogled pruža sa jedne strane na čitavu Boku, a sa druge na Konavle u R Hrvatskoj.

Photo 7 Osvajanje Ilinice

Očaran zaista jedinstvenim pogledom i nezaboravnim doživljajem Boke, čak i meni do tada nepoznatom, ukrcali smo se u terensku Ladu i spustili se teško pristupačnim putem prvo do obližnjih Žvinja, Njivica i na kraju do Igala. Nakon moje prve posjete Ilinici, vrlo često dok hodam ulicama moga grada ili vozim se kolima, okrenem glavu prema gore i gledam je sa željom da joj se sto prije vratim i ponovo je dozivim. Gordan Stojovic Montenegro.com