Change language
Crna Gora > Reportaže> Durmitor Art Eko Festival

Durmitor Art Eko Festival

Image
Glavna zamisao organizatora festivala, NVO Durmitor Art Eko, jeste podizanje svijesti o ekologiji i umjetničko promišljanje očuvanja životnog prostora. Eko dizajn i umjetnost recikliranja u službi ekologije.

Umjetnost u funkciji ekologije predstavlja nit i poruku koja se proteže kroz cijeli festivalski program i ima za cilj očuvanje prirode a samim tim i buđenje svijesti o ekologiji i umjetnosti. Festival će okupiti umjetnike iz oblasti filma, fotografije, slikarstva, muzike, skulpture, dizajna, land art-a, street art-a... Od ranog jutra do kasno u veče na bezbroj lokacija u gradu, obali Crnog jezera i drugim lokacijama prema programu će se crtati, izrađivati skulpture, organizovati performansi i izložbe, nastupati DJ, akrobate i guslari. Najmlađi će imati svoje radionice a popodnevni i večernji časovi rezervisani su za projekcije filmova, dokumentarnih filmova, koncerte i nastupe DJ. Cilj festivala je da se upotrijebi otpadni materijal u stvaranje umjetničkih djela kako bi se podstakla razmišljanja o reciklaži kao odgovoru savremenog svijeta, kao i  animiranje lokalne zajednice da učestvuje, širi iskustva, promoviše tradiciju i turistički potencijal ovog dijela Crne Gore.

Ovogodišnji Durmitor Art Eko festival održaće se u utorak i srijedu, 20. i 21. avgusta na Žabljaku, a njegov program donosi izložbe, projekcije dokumentaraca i filmova, predstave i mnoge sadržaje, dok će u muzičkom dijelu festivala glavne zvijezde biti grupa Who See. Prvog dana festivala biće održana izložba umjetnika sa Žabljaka u Galeriji Kulturnog centra, a zatim će posjetioci festivala imati priliku da u centru grada vide iste te umjetnike i na djelu. Na Crnom jezeru biće organizovana škola jedrenja za Djecu, a na istom mjestu održaće se i predavanje na temu "Značaj šuma i posljedice uništavanja". Uslijediće Audio šumska instalacija, kao i predstava "Supermarket" Putujućeg cirkusa i Marka Ilića.  bioskopu Kulturnog centra prve večeri festivala biće prikazana dokumentarna serija "Energetska efikasnost nije mogućnost, ona je moć", a zatim će se održati i predstava "TV program". Festivalski program će se zatim premjestiti na parking iza Kulturnog centra gdje će posjetioce očekivati "audio-vizuelni eko mix" Noyza iz Who See klape i projekcija kratkih video radova, da bi se veče okončalo žurkom gdje će muzički izbor biti zadužen DJ Jazzotron i gosti.

Drugog festivalskog dana ponovo će biti organizovana pomenuta izložba, umjetnici na djelu i škola jedrenja. Na Crnom jezeru održače se "Predstava dječije radionice" i predstava za djecu "Čarobni pasulj". U bioskopu će uveče biti prikazan film "Život je" Vlada Perovića, a zatim će reprizu doživjeti predstava "TV program". Festival će nastupom u kafiću "Oro" na Savinom kuku zatvoriti Who See.

Izvor: www.montenegro.travel