Sutomore, Crna Gora

Updated: 2021-07-11 15:25:18

Sutomore, Crna GoraNa geografskoj adresi 42° 08′ 34″ N i 19° 02′ 48″ E, na 36 km od Budve i na manje od 45 minuta vožnje od Podgorice – nalazi se Sutomore. Jeftino ljetovališno mjesto. 

Gosti dolaze Sutomoru u pohode uglavnom iz dva pravca. Magistralnim putem koji od Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budve (v. to) vodi na jug Crne Gore, ili iz Podgorice (v. to) – kroz tunel Sozina. Jednako omiljen način dolaska u Sutomore je – vozom, budući da je ovo slikovito obalno mjesto pretposljednja stanica na preko 500 km dugoj pruzi Beograd – Bar (v. to).

Photo 0 Sutomore, Crna GoraNemali broj kontinentalaca, a sasvim u skladu s ljudskom prirodom uvijek željnom mediteranske avanture, čim ugledaju more – zamisle želju! Lijep je to običaj. Njeguju ga uglavnom mladi. 

Photo 1 Sutomore, Crna GoraNisu mladi slučajno u priči o Sutomoru. To stoga što su ovdje cijene mnogih  sezonskih želja upravo najniže. Dovoljno je otisnuti se 17 km sjevernije, ka Petrovcu, i uporediti cijene. Posebno one u 36 km udaljenoj Budvi. 

Sutomore se voli iz dva ključna razloga: zbog blizine i cijena. Hiljade turista iz Srbije, kad i stotine crnogorskih gostiju dolaze ovdje svakog ljetnjeg dana – željeznicom. Prvi ostaju, drugi se uglavnom vraćaju posljednjim dnevnim vozom. 

Photo 2 Sutomore, Crna Gora

Sutomorska plaža dugačka je 1.250 m, i zbog boje pijeska na užarenom julu i avgustu, ne bez razloga – prozvana je Zlatnom obalom. Pjeskovita plaža široka je nekoliko desetina metara. Ljeti je to pozornica mladosti, od one koja tek uči da hoda, preko vrste koja tek uči da ljubi, do one vrste pozne mladosti koja uživa u poljupcima maestrala po osunčanim rukama, nogama i možda malo većem stomaku. 

Photo 3 Sutomore, Crna GoraVeći stomak, uprkos plivanju i mnogobrojnim ljetnjim aktivnostima, nije teško zadobiti u Sutomoru. Mnogi internetski komentari, čak i kad se negativno odnose spram tu i tamo problematične čistoće, saglasni su u ovome: hrana je odlična. I jeftina je. Od roštilja po kontinetalnim cijenama, preko boce crnogorskog vina, do svih ostalih delicija u kojima uživamo s pogledom na more.

Photo 4 Sutomore, Crna GoraDuž kilometarske promenade nalaze se hoteli, vile, parkovske površine, restorani, dnevni i noćni klubovi, popularni plažni barovi... Mnogi turistički brodići odvoze goste u obilazak lokalnih atrakcija, uključujući i razgledanje izbliza prekookeanskih brodova usidrenih u obližnjoj barskoj luci.  

Photo 5 Sutomore, Crna GoraNa svega 2 km južno, nalaze se ostaci benediktinskog samostana Bogorodice Ratačke, iz 11. v. U 12. v. srpska kraljica Jelena Anžujska dodatno će proširiti samostanski posjed. Veći dio samostana stradao je od Turaka 1553. g, a totalno biva uništen 1571, u borbi između Mlečana i Turaka. 

Photo 6 Sutomore, Crna GoraSutomore s okolinom pravi je istorijski primjer suživota ovdašnjih većinskih pravoslavaca s katoličkim življem. U doba vladavine Venecije, tj. Mletačke republike, potom i Austrije, vodilo se računa o odnosima među konfesijama. Zato su mnoge seoske crkve imale pravoslavni ikonostas na istoku, i oltar na zapadu. Jedina crkva u kojoj se i danas može da vidi ovaj jedinstveni religijski fenomen jeste crkvica Sv. Tekle, s prvim spomenom iz 8. v.

Tvrđavu Haj Nehaj, na 225 m visokom kamenom uzvišenju iznad Sutomora, izgradili su Mlečani u 16. v. Potom su je fortifikacijama pojačali Turci, u doba kada se grad zvao Spič. 

Photo 7 Sutomore, Crna GoraKo god iz pravca Beograda preko Podgorice, nakon 40-ak minuta vožnje, kolima skrene, odmah po izlasku iz modernog tunela Sozina,  za desetak minuta naći će se na obali, u Sutomoru. 

Pored pogleda na otvoreno more, cijeli ovaj dio južnog primorja upotpunjuje i pogled na planinu Sozina, 1186 m visoku.

Photo 8 Sutomore, Crna Gora